En artikkel av Tuva Stenersen

Mer om årer

Klubbens årer

Klubben har euroårer i lengden 205 cm til 220 cm. Årenes materiale varierer. Vi har plastikk-, glassfiber-, og karbon-årer.

Hva må man tenke på nåe man skal velge seg en åre?

Det første man bør tenke på er lengden på åren. Når vi skal finn riktig lengde på åra for første gang pleier vi å stelle den opp ved siden av oss og strekke en hånd opp vi været. Da bør åra slutte et sted mellom slutten av hånleddet og 3-4 cm over fingertuppene. Spesielt for nybegynnere vil det være en fordel med en lang åre, som når en til fingertuppene eller forbi. Grunnen til at vi velger en lengere åre til nybegynnere er for å forsikre oss om at de får hele årebladet ned i vannet.

lang åre = tung åre

En annen viktig del av å finne en god åre er å velge riktig åreblad. På euroårene kan du få åreblad som er korte og breie eller lange og smale. Hvis årebladet ditt er kort og breit bør du padle med høy åreføring. Dette fordi det er den mest effektive måten å få årebladet ned i vannet. Dette gir deg en mer agrisiv padle stil og er mer belastende på skuldrene enn lav åreføring. Vi bruker lavåreføring når vi padler med lange og smale åreblad. Siden vi holder hendene under skuldehøyde vill lav åreføring gi mindre belastning på skuldrene.

Arialet på bladet er også noe man bør tenke på, og du kan få årer i small, medium og large. En åre med stort volum vil flytte mye vann og gi deg mye kraft, men er også mye tyngre å flytte gjennom vannet.  På den andre siden av skalaen er årene med lite volum. En åre med lite arial vil være lettere å dra gjennom vannet, men vil til gjenngjel flytte mindre vann og gi deg mindre kraft fremover. For å konpansere for farten padler man med en høyere frekvens når man padler en mindre åre. I lillestrøm kajakklubb har vi årer i small og medium.

En annen viktig faktor er materialet åren er laget av. De vanligste meterialene er plastikk, glassfiber, karbon, aliminium og tre.  Når vi skal velge materiale er det vekt som er det viktigste. Dette fordi vi skal løfte åra tusenvis av ganger. En vanlig padler setter åra i vannet hver 3. meter. Det betyr at padleren løfter åra 3 334 ganger i løpet av turen. Hvis åra veier 1,5 kg har padleren i løpet av turen løftet til sammen 5000 kg, mens en 700g åre ender på 2333 kg. Med andre ord, vekt er viktig.

På de aller fleste delbare årene kan du justere vinklen på årebladet. Det vanligste innenfor havpadling er 30 og 45 grader. Grunnen til at vi vinkler åra er for at vinden ikke skal ta tak i det årebladet som ikke er i vannet. Likevel er det flere og flere som beynner å padle med 0 grader. Dette anbefales spesielt at nybegynnere padler med 0 grader. Dette gjør støttetakene enklere og gir mindre belastning på håndledet og underarmen til den dominerende hånda.

En annen type åre er grønnlandsåra. Den har lage og smale åreblad og er som oftest laget i tre. Med Grønnladsåra padler man med lav åreføring. Designet stammer tilbake flere 1000 år tilbake. Den er opprinnelig laget for å snike seg lydløst rundt isfakene på seljakt. I dag kan du også få en grønnladsåre i karbon som er delbar. Dette gjør den lettere og enklere å transportere.

type årer

euroåre

grønnlandsåre

vingåre

En artikkel av Tuva Stenersen

Mer om årer

Klubbens årer

Hva må man tenke på nåe man skal velge seg en åre?

lang åre = tung åre

type årer