padling

Nærområdene

Vårt nærområde består først og fremst av Nitelva, Leira, Glomma, Glommadeltaet og Øyeren, men det er ikke så alt for langt til indre Oslofjord eller andre vakre vann og innsjøer.

nært

Nitelva

Nitelva har sitt utspring helt nord ved Grua, men er som rekreasjonsområde for kajakkpadlere best padlebar fra Li, nederst i Nittedal. Partiet derfra og ned til Kjeller bru blir ganske igjengrodd utover sommeren, men er fult padlebart.

Utsett fra brygga ved naustet eller fra Slattum. Kjør til Li skole og ta til venstre oppover elva rett før brua. Parkering ved pumpehuset på høyre side, og utsett rett nedenfor. 

Leira har sitt utspring øverst i Romeriksåsene og er totalt ca. 100 km lang. Den delen av elva som er mest tilgjengelig for kajakkpadling er partiet fra Frogner og nedover. Leira renner ut i Nitelva bare en liten km. nedenfor der vi i klubben holder til. 

Den nedre delen av leira kan også padles med start fra brygga vår. Alternativt går det an å sette ut i nærheten av Sørum fritidsgård.

jungel

Leira

Glommadeltaet er et område som byr på utømmelige muligheter med råker og viker som en kan bruke mange turer på å utforske. Du kan padle fra Naustet, og da er det ca 7-8 km. ut til Glomma. Alternativet er å reise til Fet og sette ut kajakkene på Stasjonsstranda eller ved Våtmarkssenteret.  

Ved stasjonsstranda er det mulig å kjøre bilene helt ned til elva, og det er fine parkeringsmuligheter ved stasjonen. Nedre del av Nitelva, Glommadeltaet og Nordre Øyeren inngår i Nordre Øyeren Naturreservat, hvor det er egne regler for ferdsel.

Mer om det kan du lese her: Om Nordre Øyeren Naturreservat

Indrefileten

Glomma, Glommadeltaet og Øyeren

Tur på fjorden

For de som ønsker en tur i saltvann, er nærmeste alternativ å sette ut ved Ormsund. Der er det greit med parkering, og lett adkomst til flytebrygge. Ønsker du litt mer åpen sjø og kanskje litt bølger, kan et alternativ være å kjøre til Larkollen. Der er det blant annet parkeringsmuligheter på Friområdet Brentetangen, et par kilometer nord for Støtvig hotell. Derfra er det fint å ta turen ut til Sletterøyene.

5 TIPS TIL KAJAKKTUREN

1) Velg tur etter evne, og vis respekt for vær og værvarsel. Kart og kompass (og helst GPS) skal være med på alle turer. Du må også kunne egen- og kameratredning.

2) Sikkerhet: Standard redningsutstyr er årepose, ekstra åre, pumpe/øse og tørt skift pakket i vanntett pose. Du må også ha med førstehjelpsutstyr og gjerne utstyr til en nødbivuakk.

3) Energi: Ha alltid litt sjokolade, nøtter eller lignende lett tilgjengelig, samt vann og termos med varmt drikke.

4) Legge til: Den optimale leirplassen har enkle landingsforhold (sandstrand), fin teltplass (gress) og er i le for vinden. Forlat teltplassen slik du fant den.

5) Lære mer? Hvis du er utrygg i kajakk, bør du bli med på padlekurs. Klubben arrangerer teknikkkurs og har flere workshops gjennom sesongen.

Ferdsel i Nordre Øyeren Naturreservat

Det er innført ferdselsrestriksjoner for Svelle i periodene 15. mars til 15. mai og 15. august til 15. november.

Det betyr at når vi padler Nitelva mellom Lillestrøm og Glomma, må vi følge merket led djupålen/leia. Om vi ønsker å krysse over Svelle for å padle «kanalen» gjennom Øya, må vi følge merket led fra Hammeren på Rælingssiden mot Fet Kirke (røde små bøyer) – se kart.